Ersättningen som en fastighetsmäklare tar för att sälja en bostad kallas mäklararvode eller mäklarprovision. Mäklararvodet kan variera beroende på olika faktorer och det finns betydande skillnader i arvodena mellan olika mäklare.
I denna guide kommer vi att gå igenom vad mäklararvode innebär, vilka tjänster som vanligtvis ingår i mäklararvodet, olika typer av mäklararvoden samt ge exempel på vilket mäklararvode du kan förvänta dig.
Innan vi dyker in vill vi påminna dig om att det bästa sättet att hitta en bra mäklare till ett rimligt arvode är att begära offerter från flera mäklare och jämföra dem. Mäklarkatalogen kan hjälpa dig med detta helt kostnadsfritt.
Vad är mäklararvode?
Mäklararvode, eller mäklarprovision, är den ersättning som en mäklare tar för att sälja en lägenhet eller villa. Mäklararvodet kan variera i struktur, vilket beskrivs nedan, och det kan även inkludera olika tjänster, vilket också beskrivs nedan.

Vad ingår i mäklararvode?
Mäklararvode kan inkludera olika tjänster beroende på mäklaren. Därför är det viktigt att du som säljare alltid säkerställer vilka tjänster som ingår och tar dessa skillnader i beaktande när du jämför offerter från olika mäklare.
Vanligtvis inkluderar mäklararvode följande tjänster:
- Värdering av bostaden
- Insamling av information och dokumentation
- Marknadsföring och fotografering
- Visningar
- Budgivning och förhandlingar
- Kontraktskrivning
- Tillträde och överlåtelse av bostaden
Hur är mäklararvode strukturerat?
De tre vanligaste modellerna för mäklararvode är provision, arvodestrappa och fast pris.
Provision innebär att mäklaren tar en viss procentandel av försäljningspriset. Till exempel, om bostaden säljs för 2 miljoner kronor och provisionen är 1%, kommer du som säljare att betala 20 000 kronor i mäklararvode.
Arvodestrappan kombinerar ett fast pris med en provision. Ofta har mäklaren i denna modell ett fast grundarvode samt en procentuell provision då priset överstiger en nivå som avtalats innan.
Fast pris innebär att mäklaren tar ett fast arvode oavsett försäljningspriset.
Vilken prismodell är bäst?
Det är en knepig fråga eftersom ingen av modellerna är bättre eller sämre än de andra. Modellerna skiljer sig åt och passar olika syften.
Provision ger mäklaren högre arvode om bostaden säljs till ett högre pris. Å
andra sidan innebär provision också en högre risk för mäklaren, eftersom de bara får betalt när bostaden säljs. Detta kan leda till att mäklaren inkluderar sin risk i provisionen och därmed tar ut ett högre pris.
Fast pris ger säljaren en viss kostnadssäkerhet, men ger inte mäklaren något incitament att maximera försäljningspriset.
Arvodestrappan har fördelar och nackdelar både med provision och fast pris, men det är ingen perfekt lösning.
Den bästa prismodellen för mäklararvode är den som bäst passar dina behov när du ska sälja din bostad.
Hur mycket behöver jag betala?
För de flesta bostadsaffärer ligger mäklararvodet mellan 30 000 och 100 000 kronor. Summan varierar beroende på bostadens pris, läge, typ av hus, marknaden, konkurrensen mellan mäklare med mera.
Dyrare eller mer komplicerade objekt kan ha arvoden över 100 000 kronor.
Även om mäklararvodet kan vara mellan 1-5% av försäljningspriset, ligger det oftast inom intervallet 1-3%. För billigare bostäder är procentandelen ofta högre, men det absoluta beloppet är lägre än för en dyrare bostad.
Låt oss titta på några exempel:
Exempel 1: Du säljer en liten och prisvärd bostad centralt i en stor stad. Du sätter ett konservativt pris istället för att försöka maximera försäljningspriset. I detta fall kommer mäklararvodet att vara lågt eftersom det finns hård konkurrens mellan mäklarna, bostaden är relativt lätt att sälja och priset är lågt.
Exempel 2: Du säljer en stor och dyr fastighet med flera byggnader, men den är inte belägen centralt. Det finns få mäklare som hanterar komplexa fastigheter och konkurrensen är liten, särskilt eftersom fastigheten inte ligger centralt. Eftersom det finns få köpare för ett sådant objekt kan försäljningen ta tid och mäklararvodet kan vara högt.
Kan jag förhandla om mäklararvodet?
Mäklarna har fri prissättning för sina tjänster och du kan definitivt förhandla eller förhandla om arvodet.
Om mäklaren till exempel erbjuder provision kan du be om en offert baserat på ett fast pris istället. Eller om det fasta priset är högre än vad du är villig att betala kan du be om en lägre kostnad.
Mäklarnas vilja att förhandla varierar beroende på hur många andra affärer de har att välja mellan. Om mäklaren har många alternativ att välja mellan är deras vilja att förhandla oftast lägre än hos en mäklare
som har färre försäljningar.
Är det lägsta mäklararvodet bäst?
När man ser på en bostadsaffär ur ett ekonomiskt perspektiv är ekvationen följande:
Säljarens vinst = försäljningspris – mäklararvode
Det finns två faktorer som påverkar hur lönsam affären blir. Den första är slutpriset och den andra är mäklararvodet. Så om en mäklare med 10 000 kronor högre arvode kan höja försäljningspriset med 20 000 kronor, kan det vara värt att betala det högre arvodet. Men om en mäklare med lägre arvode hade sålt bostaden till samma pris, skulle det dyrare arvodet inte ha varit värt det.
Tyvärr kan ingen säkert säga vilken mäklare som kan uppnå ett högre pris och om det lönar sig att betala extra. Det är ett beslut du måste fatta själv, men det blir lättare när du talar med och får offerter från flera mäklare.
Kan jag dra av mäklararvodet i deklarationen?
Ja, du kan dra av mäklararvodet i deklarationen.
Om du söker en mäklare kan vi hjälpa dig. Vi ger dig datadrivna rekommendationer och du får upp till fyra offerter från de bästa mäklarna. Tjänsten är gratis och inte bindande.